Vad händer år 2025?
Sällan har frågan om vad som händer nästa år varit så ointressant som nu. Alla vet ju att det blir AI, AI, AI och lite mer AI.
Men innan vi fyrar av diverse AI-spaningar så är det en sak som kommer vara det absolut viktigaste för dig som läser denna posten: tillgänglighetsdirektivet.
Det träder i kraft den 28 juni 2025 och påverkar i princip alla som har en närvaro på webben. Läs vår bloggpost och hör av dig om du behöver hjälp.
Fyra gissningar om AI
Med det avklarat, här kommer fyra spaningar om AI 2025. Vi inleder med två ytterligheter som skulle kunna inträffa, men förmodligen inte gör det.
AI spricker likt IT-bubblan i slutet av 90-talet
Indikationer på detta:
AI-företagens kostnader är för höga i förhållande till intäkterna.
Nvidia stöter på växande problem med nya chip.
Utvecklingen avtar och för många aktörer slåss om samma kunder.
Verklig autonom intelligens uppstår
Med tanke på att utvecklingskurvan mattas av, nya chip fördröjs*, och att det framstår som alltmer osannolikt att tekniken bakom LLMs kan leda till verklig autonom intelligens, är det inte särskilt sannolikt att vi får handskas med en ny form av intelligens under 2025.
Trots det verkar det som att Sam Altman (säljchef på OpenAI) kommer att utannonsera att de uppnått AGI, vilket är… alltså seriöst. Det här är så larvigt att det är pinsamt att skriva om, men här är det: Eftersom uttrycket ”AI” används så lättvindigt kände sig vissa tvungna att hitta på ett nytt begrepp. Ett ord som skulle betyda att datorer lyckats skapa verklig autonom intelligens – något som både är smart och självmedvetet. Detta begrepp blev ”AGI”, Artificiell Generell Intelligens.
Men som du säkert ser, är det också en väldigt vag term som går att tolka lite hur man vill. Det finns ingen verklig definition, utan allt vilar på att alla väljer att uppföra sig. Tanken var ju, såklart, att det skulle betyda verklig autonom intelligens, och att det borde ju alla fatta. Men… säg den lycka som varar för evigt.
För Sam Altmans del finns det miljarder att tjäna på att tolka AGI på det mest godtyckliga sätt han bara kan. Den gode Altman har nämligen slutit ett avtal med Microsoft, där han i utbyte mot monopolpengar (eller molnkrediter som Microsoft kallar det) lovade att Microsoft skulle få fulla rättigheter till allt OpenAI (företaget bakom ChatGPT) utvecklade fram till dess att de uppnådde AGI – den diffusa term som saknar egentlig definition.
I Satya Nadellas ögon var detta förstås ett genidrag. Verklig autonom intelligens ligger sannolikt flera decennier fram i tiden. Att tills dess äga allt världens hetaste startup producerar, i utbyte mot en egenhändigt skapad valuta (molnkrediter), är onekligen ett riktigt fynd.
Men, precis som Herr Nadella betalar med hittepå-pengar, köpte han också ett hittepå-löfte.
Så en tredje AI-spaning blir:
Sam Altman (chefstomte på OpenAI) utropar att de har skapat en AGI baserat på att den kan lösa korsord OCH generera en video på en vit plastrobot som löser korsord. Vad är mer generellt än detta? Satya Nadella står där med sin tvättade hals och - här kommer den fjärde AI-spaningen - får sparken! Hängde ni med?
- Liten risk att AI-bubblan spricker
- Ännu mindre risk att AI plötsligt blir självmedveten
- Stor chans att Sam Altman proklamerar att han har skapat AGI
- Liten risk att Satya Nadella får sparken
Andra spaningar
Nyhetsbrev växer sig starkare - Företag tröttnar, med rätta, på att andra företag kontrollerar deras kundkontakt och styr därför trafik mot plattformar de själva äger och kontrollerar.
Fler företag bygger egna sociala plattformar - Likt Lyko som istället för att skapa innehåll åt Instagram valde att bygga sitt eget “Instagram”. Bra jobbat!
Politik och Big Tech i USA
Vad Trump hittar på i staterna. Vi har haft flera domar mot Google på sistone. Kommer de fullföljas eller rinna ut i sanden? Hittills har Sundar Pichai inte åkt till Mar-a-Lago för att böja knä, så vem vet? Vad med Apple? Och kommer Musk utnyttja sin nya position för att göra livet surt för sina konkurrenter Blue Origin, BYD och OpenAI? Man kommer kunna säga mycket om 2025, men det kommer inte bli ett lugnt mellanår.
Ny hårdvara under 2024
Under 2024 såg vi tre ambitiösa försök att förändra hur vi människor interagerar med maskiner med hjälp av ny hårdvara. Två av dem verkar bli misslyckanden, medan ett kan sätta tonen för hårdvara under de kommande åren.
De misslyckade är Humanes AI Pin och Rabbits R1. Båda med målet att befria oss från mobiler genom att låta AI-drivna assistenter utföra uppgifter åt oss via röst, laserprojektioner och scrollhjul. Oavsett hur coola dessa prylar är, verkar de bli riktiga magplask - tyvärr får man säga, för visst hade det varit kul med något nytt?
Det som däremot kan bli en framgång är Metas demo av ett par smarta AR glasögon. Recensioner från de som fick testa dem har varit positiva. En del av funktionaliteten från de smarta AR-glasögonen har även portats över till Metas Ray-Ban-glasögon, som folk också verkar nöjda med.
Om man tänker efter så är det såklart ganska smart att placera en kamera vid folks ögon, för då kan AI:n se vad användaren ser. Att sedan ha högtalare vid folks öron, vilket inte är några problem om de har glasögon på sig eftersom skalmarna som bekant vilar på folks öron, är ju också något av en no-brainer.
Så glasögon verkar onekligen vara en riktigt bra formfaktor för att få alla sensorer en hjälpsam AI-agent kan behöva på rätt plats. Det blir ju lite komiskt att Google gjorde detta för lite drygt tio år sedan med sin Google Glass-lansering. Den föll pladask, men nu verkar världen vara mogen för folk med kameror monterade på sina ansikten.
Nu hakar Samsung på glasögontrenden, och Google vill skapa framtidens Android (eller Windows) för smarta glasögon.
Nya sätt att interagera med datorer
Det mest spännande med detta är att det rör sig mot ett nytt interaktionsparadigm där vi pekar på saker i verkliga världen och säger vad vi vill ska hända.
Till exempel att vi tittar på en parkeringsskylt och säger “Betala för en timme,” istället för att ta fram mobilen, låsa upp den, scanna en QR-kod för att ladda hem en app, klicka på installera, vänta på installation, skapa ett konto, välja parkeringsplats, välja bil och slutligen betala. Google har bland annat gjort en demo som visar detta.
Målet är med andra ord att maskiner tar över allt mer av hur vi interagerar med vår omvärld. Hur de stora företagen tänker ta ut sina 30% skatt i detta nya paradigm är oklart. Men det tog typ tio år för de gamla plattformarna att nå enshittifikationens slutfas, så de nygamla spelarna har gott om tid att utveckla nya lösningar.
Alla okända saker vi inte vet om
Rumsfeld var nog inte medveten om hur populärt hans uttryck “unknown unknowns” skulle bli, men han förtjänar en eloge för att ha populariserat en viktig kvadrant bland alla som funderar på framtiden. Vi vet att saker kommer hända i USA, inte minst med att Musk som köpt sig till en viktig roll i det kommande styret – men exakt vad, det vet vi inte. Ett typiskt känt okänt.
Okända saker vi inte vet något om är saker som att det dyker upp en helt ny grej som alla blir tokiga i. Eller en ny plattform, eller ett smart sätt att göra något vi gjort länge. Någonting händer nog och vi får hoppas att det blir bra.
Till dig som har läst ända hit
Tack. Du verkar ovanligt intresserad av teknik, samhälle och hur de hakar i varandra. Om du inte redan är en prenumerant på vårt nyhetsbrev, vill vi passa på att säga att det är just sådant som du precis läst om vi brukar ta upp i det. Vi blir jätteglada om du blir prenumerant.
*Pga svårt att kyla och dessutom har Kina slutat sälja råmaterial till Nvidia, eftersom de får inte köpa chiptillverkningsmaskiner och bla bla bla. Det finns böcker om ämnet.
Gillar du teknik och samhälle? Prenumerera
* Obligatoriska fält